Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala

Postautor: Blackberry » 29 lut 2012, 22:27

Składniki:

•Duża, podwójna pierś kurczaka

Marynata:
•kawałek świeżego imbiru
•kilka ząbków czosnku
•świeża kolendra
•łyżeczka chili w proszku
•limonka
•olej
•sól

Sos do kurczaka:
•1 cebula
•1 łyżeczka pieprzu cayenne
•łyżeczka kurkumy
•200 ml gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
•200 ml mleka kokosowego
•1 puszka siekanych pomidorów w zalewie


Przygotowanie:

1. Marynata: imbir zetrzeć na tarce z małymi oczkami, następnie wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, chilli w proszku, sokiem z limonki, posiekaną kolendrą i łyżką oleju.
2. Pierś pokroić na małe kawałki. Włożyć do marynaty, pozostawić na 2-3 godziny.
3. Kurczaka upiec lub zgrilluj.
4. Posiekaną cebulę podsmaż, dodaj pomidory, mleczko kokosowe i śmietanę. Dodaj kurkumę i pieprz Cayenne. Dodaj kurczaka.
5. Podawaj z ryżem lub w bułeczkach pita.
Załączniki
tikka masala.jpg
tikka masala.jpg (96.13 KiB) Przeglądany 1098 razy
Blackberry
 
Posty: 15
Rejestracja: 05 paź 2011, 18:01

Re: Kurczak Tikka Masala

Postautor: 41miki » 04 kwie 2014, 0:08

Sprawdźcie również jak zrobić aromatyczny filet z kurczaka - http://www.jak.tv/jak/kuchnia . Bardzo dobra wideo porada, udało mi się przyrządzić naprawdę pyszne danie.
41miki
 
Posty: 414
Rejestracja: 17 lip 2013, 23:19


Wróć do Przepisy kulinarne



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron